In opdracht van NTP heeft Waterslag een zuiveringsinstallatie ontworpen en geïnstalleerd ten behoeve van het reinigen van drugsgerelateerde componenten. In 2020 werd in het natuurgebied de Brabantse Wal bij Halsteren de grootste drugsdumping in Nederland ontdekt. Deze gebeurtenis kreeg veel aandacht in het nieuws vanwege de omvang en de ernst van de vervuiling.
Sinds de ontdekking heeft aannemer NTP al veel werk verzet. Om de vervuiling aan te pakken, is maar liefst 4250 kuub vervuilde grond afgevoerd. Hiermee is de bodem gesaneerd en klaargemaakt voor verdere herstelmaatregelen.
De focus ligt nu op de volgende belangrijke stap: het zuiveren van ruim 6.000 m³ ernstig verontreinigd grondwater waar wij een rol in mogen spelen. Dit proces is niet alleen belangrijk voor het herstel van het natuurgebied, maar ook voor de drinkwatervoorziening.
Het grondwaterzuiveringsproces
De grondwatersanering wordt momenteel uitgevoerd. Er wordt grondwater gereinigd, dat vervuild is met chemische stoffen zoals aceton, ethanol, benzeen, tolueen en propanal. NTP heeft op locatie onttrekkings- en infiltratiefilters aangelegd samen met een grondwaterstandsbewakingssysteem. Om het grondwater gelijkmatig te onttrekken en te infiltreren heeft NTP een onttrekkingsinstallatie aangebracht. Vanuit de onttrekkingsinstallatie wordt het vervuilde grondwater naar de zuiveringsinstallatie van Waterslag gebracht. Hier wordt het water gereinigd voordat het teruggepompt wordt in de bodem. Dit proces wordt meerdere keren herhaald, totdat de concentraties van schadelijke stoffen voldoen aan acceptabele normen.
Toegepaste technieken
De zuiveringsinstallatie maakt gebruik van diverse technieken om het grondwater effectief te reinigen:
- Schuimtechnieken worden ingezet om specifieke stoffen te verwijderen.
- Zandfilters vangen zwevende deeltjes en grove verontreinigingen op.
- Actieve koolfilters hebben een sterke aantrekkingskracht op gasvormige en vloeibare chemische stoffen. Ze worden toegepast als Lucht Actief Koolfilter (LAK) en Water Actief Koolfilter (WAK) om zowel lucht- als waterverontreiniging te verminderen.
Media-aandacht
De nieuwe fase van het project heeft recent opnieuw media-aandacht gekregen waarbij onze zuiveringsinstallatie in beeld is gekomen. Wil jij meer weten over de aanpak en impact? Bekijk het fragment in het NOS Journaal (start vanaf 20:24) of lees het uitgebreide artikel van NOS voor meer verdiepende informatie. Daarnaast heeft Omroep Brabant ook een item aan dit project gewijd. Klik op de links en ontdek meer over dit aangrijpende project.